post-title Zamena stolarije i uzimanje mera https://www.grasing.com/wp-content/uploads/zamena-stolarije-1.jpg 2018-08-25 12:30:04 yes no Objavio: Kategorije: PVC Stolarija, Alu Stolarija, Prozori

Zamena stolarije i uzimanje mera

Zamena stolarije i uzimanje mera

Kada govorimo o renoviranju stambenog ili poslovnog prostora, vrlo često mislimo na zamenu dotrajale stolarije. Ovaj posao je u toliko kompleksniji što se najčešće radi o prelasku sa drvene na PVC stolariju, koja je po mnogo čemu drugačija i zahteva izvesnu pažnju i rad iskunih majstora.

PVC stolarija – zasluženo prvo mesto

Zahvaljujući svom odnosu cene i kvaliteta, PVC stolarija je zaslužno zauzela prvo mesto na listi najtraženijih proizvoda za opremanje savremenih objekata. Ukoliko ste odabrali prodavca, zadatak koji vas očekuje jeste uzimanje mera. Ovaj postupak se razlikuje u slučajevima kada je reč o novom objektu na kom do sada nije bilo stolarije i kada se radi o merama na objektu na kom je već postojala stolarija. Nedvosmisleno je lakše uzimanje mera na novom objketu, ali uz prave smernice veoma lako možete izvršiti uzimanje mera i u slučajevima zamene stare stolarije.

 
 
 

Mere i dimenzije – na šta obratiti pažnju pri zameni stolarije

Merenje se vrši po visini i po širini. Neophodno je uzeti tri mere sa unutrašnje i spoljašnje strane otvora. Kada se meri visina, potrebno je uzeti meru na vrhu, na sredini i na dnu prozora. Prilikom merenja po širini meri se leva bočna strana, zatim sredina i desna bočna strana.

Kada se uzimaju mere sa otvora gde je već bila stolarija mora se posvetiti pažnja i dodatnim delovima prozora kao što su roletne i kutija za iste. Neophodno je tada skinuti pervajz, iliti ukrasne lajsne kako bi se što lakše pristupilo prozoru i izvršilo merenje.

U slučajevima zamene vrata, osim što se meri visina i širina istih, vrši se merenje i dubine štoka. Uzimaju se tri mere sa leve i tri sa desne strane. Osim toga bitne su i dimenzije na podu u slučajevima kada je postavljen parket ili laminat. Ovo je važno kako bi se izbegla situacija dobijanja pogrešnih mera. Važno je takođe zapisati i na koju se stranu vrata otvaraju. Dobijene mere na samom kraju treba da prosledite vašem prodavcu.

Imajte na umu da je svaki milimetar važan prilikom uzimanja mera kada planirate zamenu stolarije. Uvek je preporučljivije dostaviti za nijansu manje mere jer je manji prozor lakše montirati u veći otvor, te međuprostor popuniti izolacionim materijalom, nego praviti veći otvor ukoliko vam isporuče prozor ili vrata većih dimenzija.

Naši saradnici

Partneri firme Grasing su predstavnici svih relevantnih lokalnih i nacionalnih institucija, kao i pojedinačni preduzetnici. Grasing sarađuje sa sledećim institucijama: